Συσπειρώσεις – εισροές – διαρροές (Πίνακας 1)
ΣΥΡΙΖΑ:
Στο τέλος της διαδρομής ό ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να διατηρήσει τη συσπείρωση των οπαδών του στο ικανοποιητικό 76,3%.
Οι σημαντικότερες απώλειες:
– ΛΑ.Ε. 5,8%: όχι τόσο δραματική όσο θα περίμενε κανείς στο τέλος του Αυγούστου,
– Νέα Δημοκρατία 5,2%: συντηρητικοί ψηφοφόροι που στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο λόγω φορολογίας,
– Ενώ από περίπου 2% έχασε προς ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, Ένωση Κεντρώων και Λοιπά Κόμματα.
Οι σημαντικότερες εισροές:
– Νέα Δημοκρατία: ένα σημαντικό 5% που πείστηκε από την διαπραγματευτική προσπάθεια του Α. Τσίπρα,
– Το Ποτάμι όπου 1 στους 4 (23%) ψηφοφόρους τους μετακινήθηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ,
Το 14,4% του ΚΚΕ, το 12,3 % των ΑΝΕΛ και το 11,4% του ΠΑΣΟΚ,
– 1 στους 5 (21,9%) του ΚΙΔΗΣΟ ,
– Ασήμαντη η εισροή που καταγράφηκε από την ΧΑ (6%).
Νέα Δημοκρατία:
Διατήρησε το υψηλό ποσοστό συσπείρωσης που εμφάνισε από την αρχή της προεκλογικής περιόδου στο 83,1%. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη ικανό να ανατρέψει καταστάσεις καθώς οι εισροές από τους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους ήταν ανεπαρκείς.
Οι σημαντικότερες απώλειες:
– 5% προς ΣΥΡΙΖΑ,
– 3,3% προς την Ένωση Κεντρώων,
– Περίπου από 2% προς ΧΑ, Ποτάμι και Λοιπά Κόμματα.
Οι σημαντικότερες εισροές:
– 5,2% από τον ΣΥΡΙΖΑ,
– 16,2% του Ποταμιού,
– 18,1% των ΑΝΕΛ,
– 9,3% από ΧΑ και 7% από ΠΑΣΟΚ.
Χρυσή Αυγή:
Διατήρησε σχεδόν 8 από τους 10 (78,6%) ψηφοφόρους της, ενώ, παράλληλα, είχε κέρδη από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που της επέτρεψαν να ανεβάσει το συνολικό της ποσοστό.
Το ΠΟΤΑΜΙ:
Η αποσυσπείρωση – μόλις 46% των ψηφοφόρων του το επέλεξαν και σε αυτές τις εκλογές – ήταν καταλυτική για την αποδυνάμωση του κόμματος. Η σημαντική διαρροή προς τον δικομματισμό (σχεδόν 40%) ήταν ανέφικτο να αναπληρωθεί από τις περιορισμένες εισροές από τα υπόλοιπα κόμματα.
ΚΚΕ:
Το ΚΚΕ κράτησε τις δυνάμεις του με υψηλή συσπείρωση περίπου 80% ενώ η διαρροή προς τον ΣΥΡΙΖΑ αναπληρώθηκε από πρώην ψηφοφόρους του που είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο.
ΑΝΕΛ:
Παρά την απώλεια του 1/3 της δύναμής τους προς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, οι ΑΝΕΛ έλκοντας μία μικρή αλλά κρίσιμη μερίδα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ κατάφεραν να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη νέα Βουλή.
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ:
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ενισχύθηκε κυρίως λόγω της περιορισμένης διαρροής προς τον δικομματισμό και της σημαντικής εισροής από αυτόν (σχέση 1 προς δύο) αλλά και – όπως αναμενόταν – από την εισροή των 6 στους 10 πρώην ψηφοφόρων του ΚΙΔΗΣΟ.
Ένωση Κεντρώων:
Η ΕΚ ενώ δεν κατάφερε να διατηρήσει περισσότερους από 6 στους 10 ψηφοφόρους της, πέτυχε καθοριστικές εισροές από ΣΥΡ (2,3%) και ΝΔ (3,3%) (περίπου 1,5 με 2 μονάδες από τα δύο κόμματα) και επιβεβαίωσε την αναμενόμενη είσοδό της στο κοινοβούλιο.
Άνδρες – Γυναίκες (Πίνακας 2)
Οι γυναίκες αποδείχθηκαν το ισχυρό χαρτί του Αλ. Τσίπρα όπου τον επέλεξαν κατά 12 μονάδες περισσότερες από τη ΝΔ (39,2 – 27,4). Κρίσιμη η απήχηση της ΧΑ στον ανδρικό πληθυσμό, ενώ φαίνεται να απέδωσε η στόχευση της καμπάνιας της Φ. Γεννηματά στις γυναίκες, καθώς το ΠΑΣΟΚ εξισορρόπησε την δύναμή του στα δύο φύλα, κάτι που δεν ίσχυε στο πρόσφατο παρελθόν όπου κέρδιζε περισσότερο από την ανδρική ψήφο.
Επίπεδο Εκπαίδευσης (Πίνακας 3)
ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις τους στα κοινά με στοιχειώδη (κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ) και μέση εκπαίδευση, ενώ ΠΟΤΑΜΙ και Ένωση Κεντρώων στηρίχθηκαν περισσότερο σε πιο μορφωμένα κοινά. Τα υπόλοιπα κόμματα κινήθηκαν και στις τρεις κατηγορίες σε ποσοστά γύρω από τον μέσο όρο τους.
Ηλικιακές Κατηγορίες (Πίνακας 4)
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε την πρωτοκαθεδρία στις νεότερες (18-40) και μέσες (41 – 59) ηλικίες, ενώ η ΝΔ επικράτησε στους ψηφοφόρους άνω των 60 ετών. Πιο ειδικά, η επίδοση της ΝΔ στα νέα κοινά είναι χειρότερη από αυτή του Ιανουαρίου (είχε τότε καταγράψει ποσοστά κοντά στο μέσο όρο της στις ηλικίες 25-34) και αντίστοιχα καλύτερη στους πιο ηλικιωμένους. Η διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ στις ηλικιακές κατηγορίες είναι πιο ομαλή από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς παρουσιάζει σε όλες δύναμη κοντά στο μέσο όρο του (ακόμη και στις μεγαλύτερες ηλικίες η διείσδυσή του καταγράφεται κοντά στο 32%).
Η διείσδυση της ΧΑ στους νέους, παρότι σημαντική, φαίνεται κάπως να μετριάζεται σε αυτές τις εκλογές κυρίως λόγω της καλής επίδοσης που κατέγραψαν και άλλα «αντισυστημικά» κόμματα όπως το ΚΚΕ, η ΛΑ.Ε. και η Ένωση Κεντρώων.
Επαγγελματικές Κατηγορίες (Πίνακας 5)
Ο ΣΥΡΙΖΑ κυριάρχησε στις κατηγορίες των μισθωτών [δημόσιοι υπάλληλοι (42,9%), ιδιωτικοί υπάλληλοι (37,2%) – έναντι 24% και 22,7% της ΝΔ αντίστοιχα] στις νοικοκυρές, τους ανέργους και τους φοιτητές. Αντίθετα η ΝΔ κατέγραψε δυναμική άνω του μέσου όρου της στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους ιδιοκτήτες επιχείρησης, τους αγρότες (33,8%, στον μόνο κλάδο που έδωσε υποσχέσεις) και τους συνταξιούχους. Έντονη παρουσία στους αγρότες κατέγραψε η ΧΑ (11,5%) και το ΠΑΣΟΚ (10,7%). Εντυπωσιακά τα νούμερα της ΧΑ στους επιχειρηματίες (10,6%) και τους ανέργους (11%). Διψήφιο ποσοστό (10,3%) κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ και στους συνταξιούχους.
Ψηφοφόροι του ΟΧΙ και του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα
Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε σαφώς τη μάχη των ψηφοφόρων του ΟΧΙ – 53,1% εξ αυτών επέλεξε ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη – από τους μνηστήρες της ΧΑ (9,7%), του ΚΚΕ (6,9%), των ΑΝΕΛ (5,3%) και της ΛΑ.Ε., που με μόλις 3,8% των ψηφοφόρων του ΟΧΙ απέτυχε παταγωδώς.
Αντίστοιχα, όπως αναμενόταν, η ΝΔ συγκέντρωσε το μεγαλύτερο κομμάτι του ΝΑΙ (60,2%) που όμως ήταν αρκετό για να την ανατροπή. Καλή επίδοση σε αυτό το κοινό κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ με 12,1% ενώ μέτρια ήταν η επίδοση του Ποταμιού (6,8%).
Greek_Elections_09_15_Analysis_1