Από την πρώτη δεκαετία λειτουργίας της, η Κάπα Research έχει «δεσμευθεί» να επικεντρώνει στις τάσεις και τις αντιλήψεις των νέων ηλικιακά πολιτών, αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν στις εξελίξεις.

Το 2010, έρευνα της Κάπα Research σε 5.000 νέους και νέες για το ΒΗΜΑ φανέρωσε την έκρηξη του θυμού και της γενικευμένης αμφισβήτησης του ελληνικού και ευρωπαϊκού συστήματος (πολιτικού και επιχειρηματικού), με το 74% να ομολογεί ότι σκεπτόταν να φύγει από την Ελλάδα και το 45% εξ αυτών να είχαν ήδη κάνει ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, έντονα καταγραφόταν το ιδεολογικοπολιτικό υπόστρωμα της μεγάλης στροφής των νέων προς τα λεγόμενα «άκρα», κάτι που επέφερε αργότερα την εκλογική άνθιση του ΣΥΡΙΖΑ από τη μια πλευρά και των ΑΝΕΛ και Χρυσής Αυγής από την άλλη.

Το 2021, σήμερα, η Κάπα Research επιχειρεί εκ νέου να αναδείξει τις τάσεις που υποβόσκουν στα νεανικά στρώματα της κοινωνίας μέσω της παρούσας ποσοτικής έρευνας σε περίπου 2.000 μέλη της γενιάς των millennials και της γενιάς Ζ*. Η φετινή έρευνα καταγράφει τους ήπιους τόνους μιας μετρημένης γενιάς, μιας γενιάς με αυτογνωσία. Αναδεικνύει τους παράγοντες που την επηρέασαν και σημάδεψαν τη διαμόρφωση της. Τις βασικές αξίες της, τις αντιλήψεις και τις στάσεις ζωής. Την πλήρη συναίσθηση των αδιεξόδων της χώρας, την αμφισβήτηση των θεσμών της πολιτείας και της Ε.Ε., των λειτουργιών του κράτους και του δημοσίου διαλόγου που θεωρούν ότι διεξάγεται ερήμην τους. Καταγράφει, επίσης, μια γενιά με εμπιστοσύνη στον εαυτό της, τα επιστημονικά της εφόδια και δεξιότητες, την αυτοεκτίμηση που επιδεικνύει και τις προσγειωμένες προσδοκίες.

Αυτή τη φορά, η αντίθεση στο «σύστημα» συμβαίνει με πρωτοφανή ρεαλισμό από το κέντρο, καθώς – προς το παρόν – ο πετροβολισμός από τα άκρα δεν φαντάζει ελκυστικός. Είναι μια ώριμη γενιά, χωρίς ψευδαισθήσεις, ικανή να ανατάξει τη χώρα και αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Άλλωστε δεν υπάρχουν άλλες εθνικές δυνάμεις και εναλλακτικές λύσεις. Ίσως αξίζει, λοιπόν, κεντρικός άξονας αναφοράς του δημοσίου διαλόγου και του πολιτικού ανταγωνισμού να γίνει το διαρκές αδιέξοδο των νέων και η άμεση ένταξη τους σε θέσεις εργασίας, στους αρμούς της οικονομικής και κοινωνικής εμπροσθοφυλακής.

Ακολουθεί η συνοπτική έκθεση ευρημάτων της πανελλαδικής έρευνας σε νέους ηλικίας 17 έως 39 ετών. Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση σε μορφή pdf πατώντας εδώ.

Για το κείμενο βασικών συμπερασμάτων της έρευνας, πατήστε εδώ.

NewGen Survey 2021_Report