Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελούν τη μεγαλύτερη δημοκρατική εκλογική διαδικασία σε διεθνές επίπεδο: 388 εκατομμύρια πολίτες από 28 χώρες εκλέγουν τους εκπροσώπους τους στο μοναδικό θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ορίζεται απευθείας από τους πολίτες.

Με γνώμονα και σεβασμό σε αυτήν τη μοναδικότητα, η Κάπα Research υλοποίησε, τον Ιούνιο του 2009, ένα φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα που προέβλεψε το εκλογικό αποτέλεσμα στις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για πρώτη φορά από το 1979 όπου διεξήχθησαν οι πρώτες ευρωεκλογές. Ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία που βασίζεται στην συλλογή στοιχείων  πρόθεσης ψήφου για τα κόμματα κάθε χώρας- όπως αυτή δημοσιεύεται στον ημερήσιο τύπο- την ανάλυσή της στη βάση των εθνικών εκλογικών συστημάτων και την αναγωγή της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή στις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις οποίες ανήκουν τα εθνικά κόμματα, δίνεται η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος πανευρωπαϊκά.

Στην εκτίμηση που παρουσιάζουμε σήμερα τα στοιχεία ερευνών αφορούν την περίοδο Οκτωβρίου 2013 έως και την 20η Φεβρουαρίου 2014. Το περιθώριο λάθους, δεδομένης της πρώιμης περιόδου και του πολιτικά συμπυκνωμένου χρόνου μέχρι τις εκλογές, τοποθετείται στις +- 20 έδρες για τις δύο ισχυρότερες ευρω-ομάδες και +-10 για τις υπόλοιπες ομάδες που φαίνεται να λαμβάνουν κάτω από 100 έδρες.

Η εκτίμηση κατανομής εδρών ανά χώρα είναι εντελώς ενδεικτική, ενώ θα ανανεώνεται συνεχώς μέχρι και την τελευταία μέρα που επιτρέπεται η δημοσιοποίηση στοιχείων εκλογικών ερευνών. Για την κατανομή των εδρών στην ελληνική περιφέρεια χρησιμοποιήθηκε η τελευταία δημοσιευμένη έρευνα της Κάπα Research στο Βήμα της Κυριακής, 30 Δεκεμβρίου 2013.

Το πρώτο μεγάλο συμπέρασμα δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές είναι η σημαντική αύξηση της επιρροής της Κεντρο-αριστεράς και της Αριστεράς  και η ταυτόχρονη ραγδαία άνοδος των ευρωσκεπτικιστών, των εθνικιστών και των λαϊκιστών, δυνάμεις που συνθέτουν ένα ετερόκλητο φάσμα που τοποθετείται στα άκρα της πολιτικής.

 

EE14_Estimate_Feb_GR